Használati tárgyaim

Hordozható táskagramafon
Hordozható táskagramafon
Vezetékes rádió az 1950-es évekből
Vezetékes rádió az 1950-es évekből

 A kezdet

A technikával való ismerkedésem akkor kezdődött, mikor édesapám 5 éves koromban Miskolcon hazahozott (kölcsönbe) a munkahelyéről egy táska gramafont, és néhány bakelit hanglemezt. A készülék rúgómotoros volt, fel kellett húzni, és egy lemezt tudott lejátszani. A tűt 4-6 lemez után cserélni kellett, mert elkoptak. A lemezek bakelitből készültek, 78 fordulat/perc sebességgel forogtak. A doboz aljában üregrezonátor adta a hangot. Semilyen elektronikát nem tartalmazott, tisztán mechanikus készülék volt. Nekem akkor ez egy csoda volt. 

Vezetékes rádió

Az 1950-es évek elején Kisvárdán nyaraltam nagyszüleimnél (R. Tóth  Ferenc), ahol a faluvillamosítás és az infrastruktúra fejlesztése folyamatban volt. A házban nem volt sem villany, sem víz bevezetve. Telefont sem lehetett igényelni, ha mégis, úgy kb 10-15 évet kellett rá várni. A szennyvízcsatorna és gázvezeték ismeretlen fogalom volt vidéken. Akkor vezették be a vezetékes rádiót, amely mindössze egy hangszóró volt. Az elektromos áramot a 1960-as években vezették be az utcába és a házba, addig petróleum lámpával világítottak nagyszüleim.

Philips Jóbarát rádiónk 1950-1970
Philips Jóbarát rádiónk 1950-1970

 Philips Jóbarát rádiónk

Budapesten laktunk, mikor apám vett egy rádiót. Miskolcra kötözésünk után az egész család ezt hallgatta. Két hullámsávos volt, közép és rövid hullám. 20 évig ezt a rádiót hallaggtuk. Közben megtanultam szétszedni, néhány alkatrészt cserélni, behangolni. Apám készített egy lemezjátszót is hozzá. A motort és a tányért, valamint a hangszedő fejet megvette a boltban, és asztalossal készíttetett hozzá egy "zeneszekrényt" A szekrény életük végéig használatban volt, bár már a lemezjátszó része nem funkcionált. 

További eszközök...